niedziela, 20 grudnia 2009
Chleb ekspresowy

                

To pyszny chleb na drożdżach, z dużą ilością nasion. Przygotowuje się go (łącznie z pieczeniem!) 1,5 godziny. Idealny, kiedy wieczorem zauważymy, że nie ma chleba na śniadanie... a kiedy zobaczycie, że to naprawdę takie proste- jakimś cudem zaczniecie zapominać, że nie ma na jutro chleba... Czego się nie robi, żeby uruchomić piekarnik...;)

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanych nasion słonecznika
  • 3 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 1 l wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

 Wszystkie suche składniki wymieszać dokładnie (drożdże pokruszyć). Zalać je wodą i wyrobić łyżką- ciasto będzie średnio gęste. Zostawić je na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia 2 keksówek (20 cm) i zostawić na kwadrans. Piec w 220 stopniach, przez ok. 50 minut.

piątek, 19 czerwca 2009
Chleb z cebulą

      

 Chleb z cebulą przygotowałam z przepisu Macierzanki. Jest mięciutki, łatwo się go wyrabia i formuje, a przede wszystkim- pięknie pachnie! -Pod warunkiem, że lubimy cebulę ;)... Z moimi uwagami w nawiasach.

Chleb z cebulą

Ciasto:
420 g mąki pszennej
80 g mąki pszennej razowej
165 ml wody
150 mln mleka
28 g świeżych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 g cebuli

Wodę i mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy cukier, drożdże i 1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na złoty kolor. (ja zupełnie o tym zapomniałam- pokroiłam drobno cebulę i wrzuciłam ją świeżą do ciasta :)... Wymieszałam  i wtedy mi się przypomniało, że miała być podsmażona, więc część udało mi się "wyjąć" z ciasta i podsmażyć ;)...)

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40-60 min.
Ponownie wyrabiamy i formujemy bochenek. Układamy na łopatce lub na blaszce na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak chlebek podwoi objętość to smarujemy wierzch mlekiem i nacinamy (nie smarowałam niczym).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy ok. 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 20 min.
Ps. Cebula nie jest zbyt mocno wyczuwalna, jednak lepiej nie jeść chlebka na śniadanie ;)...